Batang pancing dari buluh.

Bagi mereka yang kurang berkemampuan untuk membeli joran yang mahal dan sekadar memencing untuk riadah.Penggunaan batang pancing dari buluh adalah pilihan terbaik.Diantara banyak buluh yang terdapat disekeliling kita,Buluh Pancing adalah yang paling sesuai untuk dijadikan batang pancing kerana batangnya yang kurus dan padat.Alat yang diperlukan didalam penyediaan batang pancing ini adalah sebilah parang yang sederhana panjang dan tajam.

Buluh yang sesuai untuk dijadikan batang pancing adalah buluh yang lurus dan panjangnya sekitar 6 atau 7 kaki,manakala ukurlilit yang sesuai adalah sekitar 2 hingga 2 1/2 inci atau mengikut gegengaman tangan anda.

Semasa memotong pangkal buluh pastikan pemotongan dilakukan secara menyerong kerana cara ini dapat mengelakkan batang buluh dari pecah.Bersihkan daun disekeliling batang buluh dengan berhati-hati,kita tidak mahu merosakkan bahagian luar buluh yang licin.Bahagian luar buluh yang licin dan berminyak  adalah kalis air dan dapat mengelakkan buluh dari reput.

Selepas itu anda bolehlah memasang tali tangsi serta mata kail.Jika anda telah mendapat umpan seperti cacing atau serangga lain seperti belalang  anda sudah boleh mula memancing dilokasi yang anda suka.Biasanya batang pancing dari buluh lebih sesuai digunakan di tepi sungai,kolam,tasik,jeti atau sepanjang tali air.Ini kerana panjang tali tangsi yang digunakan adalah terhad.

Bagi memastikan jangka hayat batang pancing tahan lebih lama,cara penyimpanan adalah penting.Bersihkan dengan tuala lembab bila selesai digunakan dan gantung secara menegak dengan mengikat tali dibahagian hujung pancing kemudian digantung di tepi dinding yang jauh dari kelembapan dan sinar matahari yang terik.

Varnis dan Cat dapat mengelakkan batang pancing dari serangan serangga perosak yang suka menebuk batang buluh seperti anai-anai dan kumbang.Diharap maklumat ini dapat membantu anda dalam penyediaan buluh sebagai batang pancing.Selamat mencuba.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: